Cuneraschool te Rhenen

Opdracht: architect school

2012 – 2015

Bij het ontwerp voor de nieuwbouw van de Cuneraschool in Rhenen hebben wij als architect gekozen voor een helder ontworpen schoolgebouw, waarbij de centrale ontmoetingsruimte als een geborgen plek verscholen ligt tussen de lokalen. Het schoolgebouw zelf ligt op een verrassend mooie plek bovenop de Utrechtse Heuvelrug.

Compartimentering en verbinding

In het schoolgebouw hebben de onderbouw, middenbouw en bovenbouw elk een eigen entree en kunnen gescheiden van elkaar functioneren. De centrale ontmoetingsruimte verbindt de verschillende onderwijsdomeinen met elkaar. Die verbinding heeft de architect vormgegeven door de lokalen en de domeinen als een spiraal rondom de centrale ontmoetingsruimte te organiseren. De lokalen en verkeersruimten grenzen direct aan de centrale ontmoetingsruimte. Zo ontstaat er via verschillende zichtlijnen interactie tussen de onderlinge gebouwdelen en verdiepingen.

Een geborgen plek

Wanneer de leerlingen de school binnengaan, komen ze direct in de centrale ontmoetingsruimte: het hart van de school. De ontmoetingsruimte is vormgegeven als een geborgen plek in dienst van de ontwikkeling van het kind. Deze ruimte krijgt mooi daglicht van boven en is bedoeld voor spontane en georganiseerde gezamenlijke activiteiten.

Houten verrekijker

De personeelsruimte is opgenomen in een houten volume dat boven de metselwerk plint uitstijgt. Dit manifesteert zich als een houten verrekijker met overzicht over het schoolplein en uitzicht op het rivierenlandschap. Het schoollogo, een abstracte figuur van een ouder met een kind, is als een reliëfpatroon in het gevelmetselwerk verweven. Het geeft de school een specifieke en herkenbare uitstraling.

Bijzondere locatie

De Cuneraschool is gelegen aan de zuidkant van Rhenen op een prachtige plek boven op de Utrechte Heuvelrug in een parkachtige setting. De plek ligt verscholen achter de bestaande klassieke schoolvilla, ingesloten tussen de Gedachteniskerk en de achtertuinen van de aangrenzende woonwijk. Het uitzicht op het rivierenlandschap is een ware traktatie!

Opdrachtgever

BAM Utilieteitsbouw

Aannemer

BAM Utiliteitsbouw

Adviseur constructie

IBT ingenieursbureau voor bouwtechniek

Adviseur installaties

Boersema Installatietechniek

Jaar ontwerp

2012

Jaar oplevering

2015

MD2A