Luxe appartementen in Elias Beeckman Kazerne te Ede

Opdracht: architect herbestemming kazerne tot vitale woonomgeving

2012 – 2016 (prognose oplevering)

De herbestemming van de Edese Elias Beeckman Kazerne tot een vitale woonomgeving biedt kansen om het oorspronkelijke stedenbouwkundige ensemble van gebouwen te herstellen. Ons architectenbureau ontwikkelde een herbestemming plan waarin de centrale symmetrieas en de appelplaats een bepalende rol krijgen toebedeeld.

De Elias Beeckman Kazerne stamt uit 1938 en heeft een kenmerkend militaire ordening van gebouwen rondom een centrale appelplaats. Deze appelplaats vormt samen met het zuidelijk hiervan gelegen keukengebouw het hart van het monumentaal ensemble van gebouwen. De bestaande structuur van het kazerneterrein biedt uitstekende randvoorwaarden voor de organisatie en vestiging van een Service Residentie met voorzieningen als een fitnessruimte, zwembad, sauna et cetera. De legeringsgebouwen bieden uitstekende mogelijkheden voor ombouw naar royale woningen.

153 luxe appartementen

In het herbestemming plan dat wij hebben ontwikkeld bestaat het totale woonprogramma uit 153 luxe appartementen met een gemiddelde grootte van 90m² gebruiksoppervlak. De hoofdentree ligt aan de Parklaan, waar vandaan de bewoners op gelijke hoogte binnenkomen. In het voormalige voorzieningengebouw zijn centrale service voorzieningen zoals lobby, restaurant, winkel, kapper, stiltecentrum en bibliotheek gehuisvest.

Service en zorgwoningen De centrale symmetrieas loopt denkbeeldig van de hoofdentree richting de historische leeuw, een van de karakteristieke details van de Elias Beeckman Kazerne. Vanuit de centraal gelegen lobby is het mogelijk in de lengterichting van de symmetrieas af te dalen naar het souterrain om vervolgens onder de voormalige appelplaats uit te komen. De centrale appelplaats vormt het vitale hart van de Service Residentie. Via een route door het souterrain ontsluit de symmetrieas tevens de ‘Salon’ waar zich zorgvoorzieningen, zoals ruimten voor dagbesteding, en woningen voor intensieve verzorging bevinden.

Heldere ontsluiting

De tot woongebouwen omgevormde kazernegebouwen zijn via een glazen gang (interne boulevard) die haaks op de symmetrieas uitkomt, ontsloten via de centraal gelegen lobby. Hierdoor is een heldere ontsluiting in de vorm van een kamstructuur ontstaan. De noordelijk gelegen woongebouwen horen als vrijstaande woongebouwen bij de Service Residentie, maar kunnen optioneel via de ondergrondse structuur ook fysiek met de Residentie verbonden worden.

MD2A